top of page

Mangonun Hikayesi

Güncelleme tarihi: 14 Ara 2020

Ganesha, Skanda ve Mangonun Hikayesi


Shiva, karısı Parvati ve oğulları Skanda ve Ganesha ile Kailash Dağı'nda küçük bir kulübede yaşıyordu. İki kardeş birbirine benzemiyordu. Ağabey Skanda zayıf, atletik ve her zaman aktifti. Her zaman arkadaşları ile dışarıdaydı, koşma, yüksek atlama veya yüzme gibi sporlar yapıyordu. Daha genç olan Ganesha, kitaplarına gömülmeyi severdi. Kitap okumadığı zaman yemek yemeği tercih ederdi.

Skanda, güçlü bacakları olan güzel bir çocuktu, Ganesha ise bir filin kafasına ve bir oğlanın bedenine sahipti. Skanda'nın aracı bir tavus kuşuydu ve Ganesha'nın aracı bir fareydi. Ama ikisi de cesur, şefkatli, zekiydi ve herkes tarafından seviliyordu.


Bir zamanlar yaramazlıklarıyla bilinen bilge Narada aileyi ziyarete gelmişti. Gözünde yaramaz bir parıltıyla Sage Narada çantasından bir mango çıkardı. Mangoyu Shiva'ya sundu, 'Lordum, bu mango çok özel bir mango. Tanrıların nektarından daha tatlıdır ve bu mangoyu kim yerse bilgelik öğrenir. "Narada'ya teşekkür ederek Shiva, mangoyu kesip yarısını Parvati'ye vermek üzereydi, Narada onu durdurdu. 'Lordum! Lütfen mangoyu kesmeyin! Mango sadece bir kişi tarafından yenmelidir. Kesilir ya da paylaşılırsa değerini kaybedecektir. '' Shiva kaşlarını çattı ve hemen Parvati'nin yemesi için mangoyu uzattı. Gülümsedi, "Meyvenin tadını çıkar canım!"





Parvati, kocasının yemeyeceği bir şeyi yemeye de isteksiz olduğu için tereddüt etti. "Kocamla paylaşamayacağım hiçbir şeyi yemek istemiyorum." Mangoyu Narada'ya iade ederken dedi. Narada, teklifinin Lord ve Tanrıça tarafından reddedildiği için üzülmüş gibi davrandı.


Mango lezzetli bir şekilde olgun görünüyordu ve aroması tüm eve yayılıyordu. Çocuklar, Ganesha ve Skanda geldi. Ganesha mangoya baktı, dudaklarını yaladı ve midesini okşadı. Anne babasının bu kadar lezzetli bir hediyeyi neden reddettiğini merak eden Ganesha, "Mangoyu neden reddettin anne?" diye sordu.


Parvati, mangonun nasıl paylaşılamayacağını açıkladı. Hiçbirinin mangoyu diğerine sunmadan yemek istemediğini ve bu yüzden hediyeyi geri verdiklerini söyledi. Koku, Skanda'nın dediği gibi, "Anne alacağım, çok lezzetli kokuyor ve mangoları da seviyorum ..."


Ganesha araya girdi, "Önce ben gördüm, istiyorum… yemeyi seviyorum… o benim…" Ganesha, Narada’nın elinden mangoyu kapmaya çalışırken, sadece kardeşi Skanda tarafından durdurulmak üzere bağırdı.


Hem Shiva hem de Parvati, Narada'nın teklifinin iki kardeş arasında bir sorun yarattığını fark etti. Shiva öfkeyle Narada'ya bağırdı, "Buraya bu kavgayı başlatmak için geldin! Umarım artık tatmin olmuşsundur ... "


Narada başını salladı ve 'Çocukların mango için savaşacaklarını bilmiyordum Lordum! Bunun için beni suçlayamazsınız! Hatırlayın lütfen, mangoyu çocuklara değil, size teklif etmiştim. Bunun olacağını bilseydim, mangoyu buraya asla getirmezdim. "


Parvati müdahale zamanının geldiğini biliyordu. Ellerini havaya kaldırdı, "Bu böyle olmak zorunda değil. Bunu çözebiliriz... 'Shiva Narada'ya doğru ilerlemeyi bıraktı ve Parvati'ye baktı. Hem Ganesha hem de Skanda, çekişmelerini durdurdu ve beklentiyle annelerine baktı.


"Bir yarışma düzenleyeceğiz, kim kazanırsa mango alacak, tamam mı?" Dedi Parvati sessiz bir gülümsemeyle.


Her iki kardeş de bunun tek çözüm olduğunu fark ederek başlarını salladılar. Artık oğulları kavga etmediği için Shiva da sakinleşti. "Rekabeti önereyim mi?" Diye sordu Narada şakacı bir şekilde, Shiva'nın artık ona kızmadığı farkettiği için mutluydu. Parvati başını salladı. Sonra Narada, "Evreni üç kez dolanan ve önce geri dönen mangoyu kazanır" dedi.


Skanda gülümsedi. Ganesha'nın bu rekabeti kazanmasının hiçbir yolu yoktu. Skanda, mangoyu alacağından emindi. Skanda başka bir şey söylemeden tavus kuşuna koştu ve evrenin etrafında üç kez uçmaya başladı.


Ganesha tedirgin olmuştu. Kardeşinden daha hızlı koşamayacağını ve faresinin de Skanda'nın tavus kuşunun hızına yetişemeyeceğini biliyordu. Ne yapacağını merak ediyordu. Oturdu ve sessizdi. Ailesi, Ganesha'nın yolda olmadığından endişeliydi. Sonra bir fikir aklına geldi. Bu arada Skanda, Evren'i üç kez dolaştıktan sonra mangoyu almak için eve geldi. Mangoyu ağabeyinin elinde gördü. Skanda, Ganesha'nın Evreni ondan daha hızlı dolaştığına ve mangoyu talep ettiğine inanamıyordu! Şaşkınlıkla annesine döndü, "Ganesha yarışı ilk olarak nasıl tamamladı?" "Ganesha, ebeveynleri Shiva ve Parvati'nin kendi Evreni olduğunu söyledi" diye cevaplayan Bilge Narada idi. Shiva ve Parvati'den birlikte durmalarını istedi, anne ve babasının etrafında üç kez tur attı. " Skanda, elinde mango olan kardeşine uzun uzun baktı. Kardeşinin onu adil bir şekilde kazandığını biliyordu.





Hepimiz hayatımızda ya Ganesha'nın ya da Skanda'nın yolunu izliyoruz. Bazılarımız dünyayı gezerek bilgi topluyoruz; oysa bazılarımız aynı yerde kalarak, insanları gözlemleyerek ve sessizce düşünerek, iç sesimizle bağlantıda kalarak bilgi topluyoruz.


Ganesha tanrısal çocuk olarak zıtlıkların birleşmesidir. Babası Shiva’nın ruhunun ve annesi Shakti’nin bedeninin birleşmesidir. Bedeninin alt kısmı Şakti, üstkısmı Şiva tarafından yaratılmıştır. Ruh ile madde arasında bir köprüdür Ganesha. Faresi, tetikte bekleyen hayattaki baş edilemez, inaçtı sorunları temsil eder. Böylelikle Ganesha geçmiş ve gelecek arasında olan, bütün engelleri kaldıran, her hayalin yerine gelmesini sağlayan tanrıdır.

Ganesha bize zorlukları hediye ettiğinde, biz bu zorlukların üstesinden gelmeye çalışarak zihinsel ve duygusal olarak olgunlaşırız, bilgelik kazanırız. Ganesha yolumuzdan zorlukları temizlediğinde maddi olarak büyürüz, zenginleşiriz, refaha ereriz, başarılı oluruz. Yaşamın içindeki neşeyi, mutluluğu tadarız.

Önünüze çıkan engellere çözüm bulmak için Ganesha gibi içsel gurunuzu dinlemeliyiz.






31 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

LAKSHİMİ

bottom of page